maandag 11 november 2013

going "poo-free"

Weer een nieuwe uitdaging in het ecologischer gaan leven. Zes jaar geleden werd ik vegetariër, 1 juli werd de auto verbannen van de oprit en op 1 oktober de shampoo uit de douche. De auto heb ik nog niet echt gemist (oké, ik beken: zo af en toe was het toch gemakkelijk), het vlees al helemaal niet en nu hoop ik dat dat met de shampoo net hetzelfde gaat zijn. 
Geen paniek, ik was mijn haar nog wel. Maar zij het een beetje op een alternatieve manier. Goede tips en een receptje vind je hier en hier, eveneens als een goede uitleg waarom je nu plots geen shampoo meer zou gaan gebruiken (ik ga het hier niet allemaal overnemen, want dat zou een beetje onnozel zijn). Misschien nog een interessante Engelse site is deze, maar die heb ik zelf nog niet helemaal gelezen.
Het resultaat na 1 week:
De eerste dagen was er geen verschil op te merken. Ik behield de gewone wasfrequentie (om de twee dagen). Tegen het einde van de week kreeg ik wel het gevoel dat mijn haar richting dreadlocks aan het veranderen was. Maar het was maar een gevoel. Het ziet er niet vettig uit en het riekt niet. Ook mijn frou of hoe je het wilt noemen, plakt niet aan mijn hoofd. Mijn haar draag ik nu wel op een knotje omdat het anders nog al klit. Op naar week 2!

 Er bestaan ook goede alternatieven voor tandpasta en die ga ik binnenkort ook uittesten. 

Week 2
Ik heb de fles azijn toch ook maar bovengehaald. Zoveel knoopjes! Eens dat het doorgekamd is, ziet mijn haar er weer normaal uit. Eventjes toch maar navraag gedaan bij wat vriendinnen en mijn broers, en zij hadden nog niets gemerkt.
Halverwege de week de gewone azijn wel ingewisseld voor appelazijn.
Het goede nieuws is: mijn hoofdhuid jeukt niet meer van de roos.

Week 3
Deze week toch een aantal keren terug naar de shampoo willen grijpen. Mijn haar voelt nog altijd vettig aan, en volgens mij begint het er nu stilletjes aan ook vettig uit te zien... Mijn haar voelt ook absoluut niet meer zacht aan. Op mijn handen (en ook borstel) blijft altijd een wit laagje achter als ik er door kam. En mijn frou die ziet er uit als een borstel, de haren zijn nogal stijf en in ben al blij dat ze niet naar alle kanten steken en "mooi" naar beneden vallen.
De drie weken dat ik nu geen shampoo meer heb gebruikt heeft als positief effect wel dat ik terug meer mijn natuurlijke haarkleur krijg. Mijn haar was de afgelopen jaren veel lichter geworden (van bijna pikzwart naar donkerbruin met goudkleurig schijnsel) en dat terwijl ik nooit mijn haar heb geverfd.... Maar nu begint mijn haar dus terug donkerder te worden en daar ben ik wel blij om.
Nu hopen dat ik kan volhouden en dat mijn hoofdhuid eindelijk gaat stoppen met de overtollige productie van oliën etc.


Week 4
Deze week ben ik overgestapt op een soda-pasta. Deze maak je door soda aan te lengen met wat water tot er ene papje ontstaat. Om je haar te reinigen, maak je het eerst goed nat. Daarna doe ja wat van het papje op je vingers en masseert het goed in. Laat het dan wat trekken en spoel goed uit.
Het papje kan je ook gebruiken om de rest van je lichaam mee te wassen ( de fijne korreltjes zorgen ook voor een licht scrub effect).
Deze methode heeft als voordeel dat je goed kan voelen waar je al no-poo shampoo hebt aangebracht.
Voor mij lijkt dit ook beter te werken. Voor de eerste keer sinds twee weken voelde mijn hoofdhuid niet meer vettig aan en mijn frou voelde ook terug zacht aan.
Mijn haar was de voorbije weken goed aan het uitvetten. Dus niet enkel het haar op mijn hoofdhuid voelde vettig aan, maar ook al de rest (tot in de puntjes). Nu dus enkel nog de onderste helft van mijn haar omdat ik het sodapapje enkel in masseer op mijn hoofd.
Het haar blijft over het algemeen nog gewoon in een knotje (trouwens, dat is geen ramp, mijn leerlingen zijn er door gefascineerd).
Halverwege week 4, heb ik ook de azijn terug achterwege kunnen laten. De knoopjes zijn terug onder controle.
Met hernieuwde moed beginnen we aan week 5!
Week 5:
Ik heb het opgegeven. De shampoopasta werkte niet meer zoals de eerste keren en ik wou graag met een frisse kop verschijnen op het familiefeest met Allerheiligen. Dus mijn haartjes terug gewassen met shampoo. Onder de douche werd ik even bevangen door de synthetische geur. Maar achteraf voelde mijn haar weer soepel en zacht aan. Eerlijk: ik had het toch gemist!
Omdat ik mijn haar zolang al niet meer met shampoo had gewassen duurde het bijna een volle week voor het weer vettig aanvoelde. Maar, ik had de moed niet om mijn haar terug met bicarbonaat te wassen. Dus... ik zit terug aan de shampoo.
Al is mijn wasfrequentie wel serieus achteruit gegaan (van om de 2 dagen, naar om de 5 dagen). Dat is toch ook al iets.
Misschien geef ik het binnenkort weer eens een nieuwe poging.

Inspiratie om uw haar een tijdje lang op te steken
sorry,  foto's trekken van je eigen kapsel is niet gemakkelijk. Vandaar dat het er soms maar raar uitziet. 
french twist

een schuine Parijse vlecht die je oprolt tot een dotje aan de zijkantGeen opmerkingen:

Een reactie posten