woensdag 31 juli 2019

15 easy en goedkope tips voor een ecologischer leven

De schoolstrikes zijn voorbij, de verkiezingen zijn geweest. Klimaatopwarming is geen hot topic meer. Nochtans hebben we net weer het hitte record verbroken. Het watertekort van vorig jaar is nog niet bijgevuld. Grote vrachtschepen kunnen de havens niet meer binnen omdat het water veel te laag staat,... We zien de gevolgen rondom ons, en toch lijken we het massaal te negeren/minimaliseren. Terwijl de tijd echt dringt willen we voorkomen dat het escaleert.

Toen ik een jaar of 13 was, schreef ik mijn eerste pamfletten op MySpace over de opwarming van de aarde en wat je zelf kan doen. (Helaas heb ik deze teksten niet meer kunnen terugvinden).
Toen ik 21 was en alleen ging wonen, ging ik verder opzoek naar dingen die ik kon doen om zo ecologisch mogelijk te leven. Ik kwam toen uit op blogs van onder anderen Green Evelien. Zij is echt een voorbeeld. Maar zo ambitieus! Echt niet haalbaar voor iemand die net van de schoolbanken kwam.

bron: pixabay
Daarom deel ik vandaag 15 simpele tips die goed zijn voor het milieu én voor je portemonnee. Want dat is vaak ook een van de argumenten, dat ecologisch gelijk staat aan duur.


De eerste tip is eigenlijk een open deur intrappen: herbruikbare drinkfles.
Je hebt ze in verschillende vormen en maten. Dus voor iedereen wat wils.
Wist je trouwens dat 40% van het flessenwater verkocht in de US eigenlijk kraantjeswater is (bron: The Independent UK)?
Als je weet dat 1l kraantjeswater slechts €0,005 kost (ofwel voor 190l voor 1€) kan je gemakkelijk zelf de rekening maken tussen een literfles water in de winkel of je hervulbare drinkfles. (bron: SWDE)
Ben je op zoek naar een drinkfles en zie je door het bos de bomen niet meer? Dan geef ik hier graag mijn persoonlijke favorieten:

  • Ga je liever voor een plastic drinkbus (bv voor kinderen omdat ze tegen een stootje kunnen) dan is een fles van Join the pipe misschien wel een optie. De opbrengst van de verkoop van de flessen gaat naar projecten voor proper drinkwater in ontwikkelingslanden.
  • Wie kent de Doppler niet. Sinds kort hebben ze ook thermosflesjes. Dus ideaal voor winter en zomer. Koude drank blijft koud, warme drank warm
  • Zelf heb ik ook nog eentje van Chilly Bottles. De Doppler neem ik mee als ik maar eventjes weg moet, maar is te klein voor een lange dag. De flessen van Chilly zijn groter, houden je drank warm of koud en ze hebben nog een leuk design ook.
Ook de tweede is een voor de hand liggende tip: pak je lunch in in een brooddoos of een bock'n rol. Je boterhammetjes blijven lekker vers. 's Avonds eventjes proper maken (beide kunnen in de vaatwasser) en klaar om terug te gebruiken.

Heb je 's morgens echt die tas koffie nodig om wakker te worden? Of drink je liever thee? Er zijn verschillende herbruikbare koffiefilters en theefilters op de markt. Ook voor Nespresso ed. Want wist je dat in theezakjes en koffiefilters plastic zit?

Voor de vierde en vijfde tip blijven we nog eventjes in de keuken. Hier geldt: voorbereiding is het halve werk: maak een maaltijdplanner om voedselverspilling tegen te gaan. Heb je toch groeten over? Gooi ze dan in een soep. Heb je in eens voor 's anderdaags alvast een gezonde lunch.

We laten nu de keuken achter ons en gaan richting badkamer.
Vervang je wegwerp scheermesjes voor de good old safety razor. Deze gaat levenslang mee, kost ongeveer tussen de 25-35€ en de prijs van de vervang mesjes is nog niet om over naar huis te schrijven. Een vervang mesje gaat ongeveer een maand mee, afhankelijk van hoevaak je je scheert. Je hebt de investering van de safety razor er dus gauw weer uit in vergelijking met de wegwerpmesjes.
Een andere eenvoudige tip is het vervangen van wegwerp wettenschijfjes door herbruikbare wettenschijfjes. Even eenvoudig in gebruik. Gooi ze na gebruik in een wasnetje mee de wasmachine in bij je handdoeken. En heb je een naaimachine in huis, dan kan je ze eenvoudig maken uit een oud laken of een oude handdoek. Knip vierkantjes (zo heb je minder afval;-) ) en werk de randjes af tegen het uitrafelen. Twee vliegen in één klap!
De achtste tip vraagt misschien wat meer gewenning: de shampoobars. Omdat in deze bars ook geen chemische stoffen zitten om je haar te laten schuimen ed, kan het zijn dat je haar hier eventjes aan moet wennen en dat je haar in het begin wat stugger aanvoelt en dat je misschien een keertje extra moet wassen. De bars zijn niet alleen gezonder voor je haar en je hoofdhuid, maar natuurlijk zitten ze niet in de wegwerp flessen. Is de shampoobar echt niets voor jou? Dan zijn er tegenwoordig ook winkels (bv Klinder in Hasselt) waar je flessen shampoo, zeep, afwasmiddel kan laten vervullen aan de tap.
De laatste voor de badkamer: wassen op 30°C. Onze kleding is vaak niet echt vuil nadat we die gedragen hebben. Dus 30°C volstaat om onze kleding terug lekker fris te krijgen. Wassen op 60° kost namelijk 52% meer energie om het water op te warmen.

Voor de volgende tips gaan we naar de bureau.
Je hebt er misschien al wel van gehoord: refurbished gsm en computers. Dit zijn tweedehands toestellen die volledig nagekeken worden en hersteld worden zodanig dat ze zo goed als nieuw zijn. Zo heb je een nieuwe gsm/pc aan een leuk prijsje. Plus weer een item dat niet op de afvalberg belandt. Ook belangrijk om te weten dat in gsm's veel zeldzame grondstoffen worden gebruikt. Deze bronnen geraken in een sneltempo uitgeput. Refurbished electronica zorgt dat we deze grondstoffen hergebruiken.
De elfde tip is echt een heel simpele: printen in century gothic ipv arial. Hiermee bespaar je maar liefst 30% inkt.
Vervang wegwerp pennen door hervulbare pennen.  En laat rekeningen en andere belangrijke documenten online aankomen. Je hebt bv Doccle, Zoomit,... Zo moet je geen stapels papieren meer bijhouden of weggooien.

De laatste twee zijn een beetje algemener.
Wist je dat je heel veel schoonmaakproducten in huis kan vervangen door schoonmaakazijn? Het is goedkoop, bevat geen chemische rotzooi en werkt zeer effectief. Op internet vind je heel veel "receptjes" hoe je schoonmaakazijn kan gebruiken in de badkamer, keuken, om de ramen te poetsen,...
En de laatste: is er iets kapot? Ga eens kijken of er in je dorp een repair café is. Dit zijn vrijwilligers die hun kennis ter beschikking stellen om jouw laptop te herstellen, een rits vervangen in je favoriete jeans,...

Zo dit waren 15 tips waar je eigenlijk geen compromis moet stellen tussen luxe en ecologisch verantwoord en die nog eens goed zijn voor je portemonnee.
Ben je gebeten door en wil je meer weten? Of facebook zijn er heel wat 'zero waste' groepen waar tips worden uitgewisseld. Maar in de toekomst ga ik hier vast en zeker ook nog wel tips delen.
Maar van deze 15 ben ik eigenlijk overtuigd dat iedereen ze kan toepassen. Andere vragen soms een mentaliteitswijziging of zijn ingrijpender. Dus we beginnen klein en van daaruit gaan we samen verder op ontdekkingstocht.


1 opmerking: