maandag 7 mei 2018

Mei Plasticvrij: Gastblog Miss Olivia's World

Vandaag presenteer ik voor jullie de eerste gastblog voor 'Mei Plasticvrij
Ze geeft alvast het goede voorbeeld en stelt enkele kritische vragen waar we hopelijk tegen het einde van de maand een antwoord op hebben.

Toen Rozemarijn gastbloggers zocht voor Mei Plasticvrij, sprong ik direct op de kar. Ik denk dat we allemaal wel iets meer kunnen doen om minder plastic te gebruiken. Wisten jullie trouwens dat plastic nooit helemaal vergaat, maar wel verbrokkelt tot piepkleine deeltjes en terecht komt in ons voedsel, en dieren doodt? Vreselijk, toch?

enkele ecologische keuzes van Freya
Wat kan je nu zelf concreet doen om plastic te vermijden? Met enkele kleine ingrepen kom je al ver.
-      Gebruik geen producten met microplastics in. Denk aan scrubs of tandpasta. Er zijn genoeg alternatieven.
-      Gebruik een drinkbus. Thuis drink ik sowieso kraantjeswater, op het werk dikwijls uit de fles omdat het water daar te veel naar kraan proeft (you know what I mean?)
-      Omwikkel je boterhammen (of groentjes, fruit) niet in plastic (of nog erger: aliminiumfolie). Er is tegenwoordig een groot aanbod van herbruikbare brooddozen, boterhamzakjes, beeswax vellen, etc. Meestal met een leuk design, winwin!
-      Gebruik altijd een herbruikbare winkeltas voor je boodschappen. En bij voorkeur ook als je gaat shoppen voor kleren, schoenen, etc.
-      Neem nooit ofte nimmer nog een rietje. Kan je toch niet weerstaan, gebruik dan papieren of herbruikbare rietjes.
-      Koop verse groenten en fruit los, en neem zelf een papieren of herbruikbaar zakje mee.
-      Ballonnen zijn leuk, maar laat ze niet los in de natuur.

Nog enkele tips die haalbaar zijn, maar minder met plastic te maken hebben.
-      Koop zo veel mogelijk lokaal. Tegenwoordig zijn er overal wel boeren te vinden waar je zuivel, vlees of groenten kan kopen. In de stad kan je zoeken naar een buurderij, of ga naar de markt.
-      En als je daar dan toch bent, kan je alleen maar seizoensgroenten en -fruit kopen. Top!
-      Neem wat meer de fiets, het openbaar vervoer, of waarom niet, wandel.

Ik doe mijn best om bovenstaande tips zelf toe te passen. Maar soms wordt het mij wel moeilijk gemaakt, of stel ik mij toch vragen.
-      Waarom worden bioproducten in plastic gewikkeld? De biokomkommer bij AH zit altijd in een jasje, waarom? En bij uitbreiding, waarom moet er plastic rond groenten of fruit?
-      Dat dieselwagens geweerd worden in Antwerpen en Brussel voor het fijn stof, kan ik begrijpen. Maar wat dan met de boten die in de haven komen? De cruiseschepen die de stad aan doen? Om van vliegtuigen nog maar te zwijgen...
-      Moet de cosmetica- en verzorgingssector niet wat meer inspanningen doen om plastic te vermijden? En ook: als ik bio make-up koop, waarom moet dat dan in plastic verpakking zitten, karton kan toch ook?


Sowieso is het goed om stil te staan bij je plasticverbruik. En je doet wat je kan. En soms kan dat gewoon iets meer zijn.


Met dan aan Freya van Miss Olivia's World    

PS: kom regelmatig kijken, want er valt nog leuks te winnen deze maand. Uiteraard allemaal ecologisch verantwoord. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten