donderdag 7 januari 2016

Als het leven je een spiegel voor houdt (niet voor gevoeligelezers)

Leven met EDS is heel vaak een confontratie. Keer op keer aanvaarden dat iets niet meer gaat. Dat iets waar je vroeger niet over hoefde na te de denken, is nu niet meer vanzelfsprekend.
Zo heb ik de afgelopen maanden gemerkt dat mijn blaas niet meer deed wat die moest doen. Het gevoel van een lege blaas ken ik niet meer.
Dus werd het tijd dat er ingegrepen werd. Na een aantal testen op de dienst urologie van het UZ Gent bleek dus dat mijn blaas niets meer deed.
(je kan je blaas vergelijken met een balon. Door mijn EDS is deze helemaal uitgerokken en 'krimpt' ze niet meer voldoende om genoeg druk te kunnen uitoefenen om te plassen).
De laatste maanden had ik mezelf geleerd om mijn blaas te ledigen door mijn buikspieren te gebruiken. Maar daarmee plas je nooit volledig leeg. Gevolg: de ene blaasontsteking na de andere.
We hebben dan ook beslist om over te gaan tot autosondage. Dat wil zeggen dat je met een kleine sonde, die je zelf telkens inbrengt, je blaad ledigt.
Groot voordeel: je kan het heel discreet doen. De sonde is discreet verpakt en zo groot als een tampon. Dus je kan het gemakkelijk meenemen en overal waar een toilet is gebruiken. En mits wat oefening gaat het evensnel als iemand die gewoon naar het toilet gaat.
Kortom weer een nieuwe horde die we hebben genomen.
Hopelijk is het hiermee opgelost. Maar dat zal de toekomst uitwijzen.

Heb je zelf vragen? Neem dan contact op met je huisarts. Hij/zij kan jou al een heel eind op weg helpen. Zet even je schaamtegevoel aan de kant want alleen als je eerlijk bent, en volledige informatie geeft, kan je dokter je goed helpen.
thuis

en onderweg

2 opmerkingen:

 1. Hey, ik moet mezelf ook al 2 jaar zelf sonderen...als gevolg van een cauda equina, je leert er mee leven maar plezant is anders....😞 Bedankt voor je openheid !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk is het inderdaad niet. Maar ik probeer het positief te bekijken en dan denk ik:ik ben toch maar van die pijnlijke blaasontstekingen van af.
   Veel sterkte!

   Verwijderen