woensdag 30 oktober 2013

leuk verbeterwerk

Soms is toetsen verbeteren gewoon grappig:

Waarom is een verschuiving een transformatie van het vlak?
Leerling: omdat ze in aanraking kwam met de Allspak en sindsdien is ze een transformer en vecht ze tegen de Decepticons



dinsdag 29 oktober 2013

een nieuwe thuis

Eindelijk, het is zo ver... we hebben een prachtig huis gevonden om in te gaan samenwonen! Volgende week worden de contracten getekend en begin december wordt er dan effectief verhuisd. De bezoekjes aan de kringwinkel zijn al min of meer vastgelegd, dus we kunnen beginnen te dromen :-)

Eventjes misschien op een rijtje zetten waarom ik voor dit project heb gekozen.

Het is natuurlijk veel goedkoper om met een aantal mensen samen iets te huren, dan helemaal alleen. Als ik op m'n eentje had moeten huren, had ik nooit zo'n mooi huis als nu kunnen betalen. En een huis moet verwarmd worden, er moet een internetabonnement zijn,... En of je nu alleen bent, of met 3, die prijs blijft het zelfde. Alleen je kan het nu delen, dus wordt het voor elk individu goedkoper.
Daarnaast is het natuurlijk ook veel gezelliger. Je komt 's avonds na het werk niet in een leeg huis thuis. En in de weekends zit je ook niet alleen. (voor iemand die niet graag alleen is, is dat natuurlijk ideaal)
Maar last, but not least, is er ook het ecologisch aspect dat voor mij wel meespeelt. Ons land (en bij uitbreiding een groot stuk van de wereld) geraakt steeds meer vol gebouwd. Terwijl we eigenlijk
allemaal veel compacter zouden moeten gaan wonen. De juiste cijfers vind ik nu helaas niet meer terug, dus die kan ik jullie momenteel niet geven.
Samenhuizen betekent ook dat je van alles gaat delen; het huis, eventueel een auto, grasmachine, wasmachine,.... wat dus ook weer ecologischer is. En verhuizen van een boerendorpje naar een stad heeft als laatste voordeel dat het openbaar vervoer veel toegankelijker is.
Je ziet het, heel wat voordelen dus.
Maar we praten over een jaartje nog eens, dan kan ik jullie ook inlichten over eventuele nadelen ;-)

zaterdag 19 oktober 2013

Maak kennis met Herman

oftewel Amish frienship bread of zuurdesemcake.
De Engelse benaming vind ik persoonlijk de beste. Omdat het voor mij het nauwst bij de emotionele betekenis van de cake komt.
Het concept is namelijk het volgende: je krijgt van iemand een beetje zuurdesem. Tien dagen lang "verzorg" je je desem. Dan is hij klaar om te bakken én om een stukje desem door te geven aan  je vrienden.

Hoe houd je je cake in leven?

Dag 1     = rustdag = de dag dat je de desem kreeg.
Dag 2     1x omroeren
Dag 3     1x omroeren
Dag 4     1x omroeren
Dag 5     toevoegen:  1 tas (volkoren)bloem, 1 tas (oer)suiker, 1 tas melk
Dag 6     1x omroeren
Dag 7     1x omroeren
Dag 8     1x omroeren
Dag 9     1x omroeren
Dag 10   toevoegen:  1 tas (volkoren)bloem, 1 tas suiker, 1 tas melk
Vervolgens in 4 gelijke porties verdelen. 3 kan je weggeven aan vrienden, met het vierde ga je aan de slag.
Bij deel 4 voeg je bij :
- 3 tassen bloem
- 1 tas suiker
- 1 tas melk
- 3 eieren
- 1/2 tas olie
- 1 pakje vanillesuiker
- 1 pakje bakpoeder (optioneel, wij doen het thuis altijd zonder)
- snuifje zout
Goed omroeren en vervolgens naar smaak gedroogde vruchten, noten, kruiden (kaneel).... enz toevoegen.Bakken op 190° gedurende 40 à 50 min. in beboterde vorm.

de zuurdesem

gedroogde vruchten en noten toevoegen

Herman in de oven

en Herman uit de oven


Bon appétit!

woensdag 9 oktober 2013

kraamcadeau - part II

De badcape

de werkwijze voor de badcape vond ik hier.
De stofjes komen van hier
En dit is dan het resultaat:




het echte model laat nog een half jaartje op zich wachten (jaja, ik ben eens een keertje op tijd aan mijn cadeautje begonnen) dus moeten we voorlopig genoegen nemen met een babypop

zondag 6 oktober 2013

A sunday morning

Zondag ochtend is...
Om 6u30 opstaan om verse pistolletjes te bakken
SMAKELIJK!

dinsdag 1 oktober 2013

Kermisvlaaikes; een familierecept

Kermisvlaaikes of kortweg vlaaikes, doen mij denken aan familiefeestjes. Oma bakte die vroeger altijd voor bij de koffie en de overschot werd 's morgens tussen de boterham verder opgegeten.

En ik wil jullie graag mee laten genieten. Dus hier volgt dan het recept.

Benodigdheden (voor 1kommetje)

  • 250 gr peperkoek
  • 100 gr bruine suiker
  • +/_ 1 eetlepel kandijsiroop
  • 1 ei
  • 1/2l melk
  • 25 gr sukade (50gr voor 3)
  • 25 gr oranjeschil (50 gr voor 3)
Werkwijze
  1. Verkruimel de peperkoek en speculoos
  2. suiker en siroop toevoegen
  3. sukade en oranjeschil toevoegen
  4. Giet de kokende melk er op en laat 1 nacht weken
  5. Voeg voor het bakken de eieren toe
  6. Zet in een voorverwarmde oven van 250°C
  7. Verminder na 1/2 u tot 200°C en laat nog 1/2 u verder bakken
  8. Zet de oven af en laat nog 10 min in de oven staan
Opmerkingen
hoeveelheden 4x = 2x baktijd
vlaaikes worden in een terracotta bakvorm gebakken. In een gewone cake/taart/broodvorm lukt het niet.
Vind je niet direct een geschikt kommetje, moet je eens kijken tussen de vispannetjes.
voorbeeld van een geschikt kommetje

Vlaaikes zijn lekker bij de koffie of in dunne plakjes gesneden tussen de boterham
SMAKELIJK!