zaterdag 19 oktober 2013

Maak kennis met Herman

oftewel Amish frienship bread of zuurdesemcake.
De Engelse benaming vind ik persoonlijk de beste. Omdat het voor mij het nauwst bij de emotionele betekenis van de cake komt.
Het concept is namelijk het volgende: je krijgt van iemand een beetje zuurdesem. Tien dagen lang "verzorg" je je desem. Dan is hij klaar om te bakken én om een stukje desem door te geven aan  je vrienden.

Hoe houd je je cake in leven?

Dag 1     = rustdag = de dag dat je de desem kreeg.
Dag 2     1x omroeren
Dag 3     1x omroeren
Dag 4     1x omroeren
Dag 5     toevoegen:  1 tas (volkoren)bloem, 1 tas (oer)suiker, 1 tas melk
Dag 6     1x omroeren
Dag 7     1x omroeren
Dag 8     1x omroeren
Dag 9     1x omroeren
Dag 10   toevoegen:  1 tas (volkoren)bloem, 1 tas suiker, 1 tas melk
Vervolgens in 4 gelijke porties verdelen. 3 kan je weggeven aan vrienden, met het vierde ga je aan de slag.
Bij deel 4 voeg je bij :
- 3 tassen bloem
- 1 tas suiker
- 1 tas melk
- 3 eieren
- 1/2 tas olie
- 1 pakje vanillesuiker
- 1 pakje bakpoeder (optioneel, wij doen het thuis altijd zonder)
- snuifje zout
Goed omroeren en vervolgens naar smaak gedroogde vruchten, noten, kruiden (kaneel).... enz toevoegen.Bakken op 190° gedurende 40 à 50 min. in beboterde vorm.

de zuurdesem

gedroogde vruchten en noten toevoegen

Herman in de oven

en Herman uit de oven


Bon appétit!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen