dinsdag 1 oktober 2013

Kermisvlaaikes; een familierecept

Kermisvlaaikes of kortweg vlaaikes, doen mij denken aan familiefeestjes. Oma bakte die vroeger altijd voor bij de koffie en de overschot werd 's morgens tussen de boterham verder opgegeten.

En ik wil jullie graag mee laten genieten. Dus hier volgt dan het recept.

Benodigdheden (voor 1kommetje)

  • 250 gr peperkoek
  • 100 gr bruine suiker
  • +/_ 1 eetlepel kandijsiroop
  • 1 ei
  • 1/2l melk
  • 25 gr sukade (50gr voor 3)
  • 25 gr oranjeschil (50 gr voor 3)
Werkwijze
  1. Verkruimel de peperkoek en speculoos
  2. suiker en siroop toevoegen
  3. sukade en oranjeschil toevoegen
  4. Giet de kokende melk er op en laat 1 nacht weken
  5. Voeg voor het bakken de eieren toe
  6. Zet in een voorverwarmde oven van 250°C
  7. Verminder na 1/2 u tot 200°C en laat nog 1/2 u verder bakken
  8. Zet de oven af en laat nog 10 min in de oven staan
Opmerkingen
hoeveelheden 4x = 2x baktijd
vlaaikes worden in een terracotta bakvorm gebakken. In een gewone cake/taart/broodvorm lukt het niet.
Vind je niet direct een geschikt kommetje, moet je eens kijken tussen de vispannetjes.
voorbeeld van een geschikt kommetje

Vlaaikes zijn lekker bij de koffie of in dunne plakjes gesneden tussen de boterham
SMAKELIJK!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen